Mälestise nimi Juuru kalmistu

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähiste ja piiretega.

Kirjeldus

Juuru kalmistu on piiratud paekivimüüritisega ning sissepääsuosa raamivad kolm massiivsed posti. Kalmistul on säilinud mitmeid väärtuslike hauatähiseid. Samuti on kalmistul II maailmasõjas langenud eestlaste ühishaud, kus on 1941. aastal Mahtra soolahingus surma saanud omakaitselaste, Kaiu mässus langenute ja Soomepoiste kalmud. Kalmistu koosseisus on ka punaväes langenute ühishaud, mida tähistab põllukivi kirjaga: ”Igavene au Suures Isamaasõjas langenuile 1941 – 1945.” (paigaldatud 1970. aastal, autoriks ja valmistajaks O. Kuulpalu). Kalmistu on kasutuses ja hooldatud.

Ajalugu

Peale Katariina II ukaasi kirikuaeda matmise kohta 1772. aastal rajati Juuru vanem surnuaed. 1899. aastal rajati täiendav kalmistu, nn uus surnuaed. Surnuaed sai oma praeguse suuruse 1934. aasta laiendusega. Käesoleval ajal kalmistu vanemasse ossa enam juurdematmisi ei toimu.

Metallivargad viisid Juuru surnuaialt üle 30 malmristi