Mälestise nimi Heimtali külakooli hoone

Mälestise tunnus

Tegemist on ajaloolise väärtusega ühiskondliku hoonega, mis on mänginud olulist rolli nii piirkonna haridus- kui ka seltsielus ning on piirkonna mälu hoidja tänaseni.

Kirjeldus

Heimtali külakooli hoone on ühe põhi- ja katusekorrusega maakiviehitis, mille otste poolviilud on tellistest. Poolkelpkatus on keraamilisest kivist kattega ning selle põhjaküljel on üks ja lõunaküljel kaks katusärklit. Akna- ja ukseavad on tellisraamistuses.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1999. aastal)

Mälestis asub Heimtali külakeskusest väljaspool, loodesuunas, Raudna-Loodi sõiduteest pisut eemal.

Ajalugu

Heimtali külakooli maja on ehitatud 1864. aastal. Samaaegselt toimis kool ka külarahva kooskäimise kohana. 1896. aastal ehitati ümber katusekorrus. 1932. aastal kolis kool Heimtali mõisasse, kus asub tänapäevani. Vana koolimaja kohandati aga eluhooneks. 1980. aastate keskpaigas rajati hoonesse kohalikku elu tutvustav muuseum. 1991. aastal vaibakunstnik Anu Raua poolt asutatud tekstiiliesemete muuseumituba laienes vanasse Heimtali külakoolimajja ning liitus sealse muuseumiga.

Allikad

Priks, H. (2000). Heimtali koduloomuuseumi hoone tehnilise seisundi hinnang ja soovitusettepanekud remondi-restaureerimistöödeks. Muinsuskaitseameti arhiiv A-12962
Eesti Rahva Muuseumi kodulehekülg. Heimtali muuseum. http://www.erm.ee/et/content/heimtali-muuseum (vaadatud 15.02.2018)