Mälestise nimi Villa J.Poska t. 8, 19. saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Silmapaistev puitvilla, mis oli riigimees Jaan Poska eluhoone.

Kirjeldus

Praeguse sopilise hoone plaani- ja fassaadilahendus on kujunenud mitmete ehitusetappide tulemusena. Esifassaadi keskmes on kahekordne hoonemaht, millest kahel pool madalamad külgrisaliidid. Tagafassaadil domineerib eenduv kõrge viiluga hoonemaht. Sissepääsud on nii esifassaadil kui ka külgfassaadidel. Välisarhitektuuri dekoorikasutuses on tunda vene kroonuarhitektuuri mõjusid. Säilinud on säilinud peegelvõlvidega puitlaed, parkettpõrandad, kahhelahjud, kahe poolega tahveluksed, puittrepp ja osaliselt ka mööbel. Algselt paiknes hoone esimesel korrusel kaks korterit. Veel kaks korterit oli samal krundil paikneva kõrvalhoone teisel korrusel. Kõrvalhoone esimesel korrusel asus ladu.

Ajalugu

Algne eluhoone ehitati 1870. aastal. Aastatel 1877, 1900, 1908 suuredati maja juurdeehitustega. Aastatel 1908-1920 elas hoones eesti riigimees Jaan Poska (1866-1920). Seejärel tegutses hoones esimene eestlaste salong, mis mängis rolli rahvusliku eliidi kujunemisel. 1920. aastate lõpus asus hoonesse Itaalia saatkond ja 1930. aastatel Eesti Naisliit. Peale natsionaliseerimist tegutses hoones ALMAVÜ (Armee, Lennuväe ja Merelaevastiku Abistamise Vabatahtlik Ühing). 1990. aastast alates seisis hoone kasutuseta. Hoone restaureeriti Tallinna linna algatusel ning avati 24. jaanuaril 2008. aastal. Hoones on linnavalitsuse esinusruumid ja Jaan Poska muuseum.

Allikad

Nerman, R. (2003) Tallinn, Poska8/Vesivärava 40 Muinsuskaitse eritingimused. TKVA arhiiv Toimik N9-2343

- Tallinn jätkab Jaan Poska maja taastamist

-Tallinn taastab Jaan Poska maja