Mälestise nimi Kadrioru apteegi kõrvalhoone, 19. saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Kadrioru apteegi ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

Tagasihoidlik ühekorruseline puithoone on paekivist vundamendiga ja kelpkatusega. Hoones asusid apteegi laoruumid. Fassaadil on osaliselt säilinud algne lai voodrilaudis. Sissepääs on hoovipoolses küljes. Majas on eeskoda ja neli väikest ruumi. Säilinud on mantelkorsten.

Ajalugu

Suvemõisa kõrvalhoone on ehitatud koos samal krundil asuva peahoonega, mille kavandas 1844. aastal kubermanguarhitekt August Gabler (1820-1884). Projekti tellis Tallinna bürgermeistri naine Marie Fredericke Riesenkampf. Kõrvalhoone asub Jüri Vilmsi tänava ääres. 1873. aastal avati suvemõisa peahoones apteek, mille 1914. aastal omandas endale apteegi juhataja Wilhelm Haase. Mõned aastad hiljem omandas Haase endale ka endised suvemõisa kaks kõrvalhoonet.

(2002) Arhitektuur ajaloolised eritingimused. TKVA Toimik N9-1087