Mälestise nimi Elu- ja ärihoone Pärnu mnt. 28, 1937. a.

Mälestise tunnus

1930. aastate lõpu esindusliku äridega kortermaja hea näide, kuulub Pärnu mnt. paremkülje ühtsesse väärtuslikku hoonestusansamblisse.

Kirjeldus

Tumeda terrassiitkrohviga kaetud hoone fassaadikujundus esindab kahe sõja vahelise modernismi hilist faasi, mida arhitektuuriajaloolane M. Kalm on hakanud rangest funktsionalismiesteetikast kaugenemise, varasemast suurema dekoreerituse ja saksamõjulise jäiga esinduslikkuse-taotluse pärast nimetama esindustraditsionalismiks. Akadeemilise haridusega arhitekt Vladovsky on hoone fassaadile toonud koguni stiliseeritud pilastrid ja kapiteelimotiivid, erilise väärikuse annab majale lihtsate ehitusmasside telgsümmeetriline tasakaal ning fassaadi ülalt lõpetav parapetitaoline kõrgendus. Hoovikülje kujundus on seevastu äärmiselt ratsionaalne ja lihtne.

Ajalugu

nn. tänavate ruumilise mõju kujundamise projektid, mida 1930. aastate II poolel riigivanem Pätsi enda eestvõttel koostama hakati, nägid Tallinna peatänavate äärde ette suurte kivihoonetega kujundatud perimetraarsed hoonestusseinad. Kõige täielikumalt ja efektsemalt suudeti see ambitsioonikas kava ellu viia Pärnu mnt. algusosas (nn. keeru peal), kus varasemate väikeste puumajade asemele kerkis terviklik moodsate elu- ja büroohoonete rida. 1937. aastal A. Vladovsky projekti järgi valminud Pärnu mnt. 28 on tüüpiline 1930. aastate lõpu heakodanlik korterelamu, kus alumisel korrusel on äri- ja üleval eluruumid.

krundi ulatuses