Mälestise nimi Kaupluse ja kinoga üürimaja Viru t. 4, 1914. a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(14)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Korterelamu, Meelelahutuskompleks, Meelelahutushoone, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Juugendstiilis neoklassitsismi mõjutustega esinduslik kaupluse ja kinoga elamukompleks, Karl Burmani ja Artur Perna loomingu näide.

Kirjeldus

Viru tänava poolne hooneosa on neljakorruseline, mansardkorrusega. Õuepoolne juurdeehitus on viiekorruseline. Hoones on keerdtrepid, klaaskuplitega valgustatud trepikojad, erinevas suuruses korterid.

Ajalugu

Kahest hoonest koosnev kaupluse ja kinoga suur üürimaja on projekteeritud Karl Burmani ja Artur Perna arhitektuuribüroos 1913-14.a. Kino osa, mis jääb Sauna tänavale, on ümber ehitatud Edgar Johan Kuusiku projektide järgi 1931. ja 1939.a. Viru tänava poolne osa on restaureeritud-rekonstrueeritud 1997-98.a.

Asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal. Eraldi kaitsevööndit ei kehtestata.