Mälestise nimi A/s A.M.Luther Vineeri- ja Mööblivabriku tööstushoone, 1891, 1925

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Ajaloolise Lutheri mööblivabriku tööstushoonete ansamblisse kuuluv hoone.

Kirjeldus

Basilikaalne paekivihoone, mille paekivist otsafassaade ilmestavad dekoratiivsed vertikaalse jaotusega kaaraknad. Katusetarindiks olev monoliitne raudbetoonsõrestik on dekoratiivse ruumimõjuga.

Ajalugu

Lutheri vabrik kasvas välja Lutherite perekonna kaubandusettevõttest, mis tegutses Tallinnas juba 1742. aastast. 1877. aastal asutasid Alexander Martin Luther (1810-1876) ja Markel Makarov kahekorruselise puidust saeveski. Kuus aastat hiljem ehitati arhitekt Erwin Bernhardi (1852-1914) projekti järgi katlamaja. 1891. aastal valmis sama arhitekti projekti järgi Vineeri tänava äärde 1-korruseline tööstushoone, 1897. aastal 2-korruseline töökoda, kaks aastat hiljem Pärnu maantee äärde 2-korruseline tootmishoone. 1910. aastal valmis hoovipeal elektrijaama hoone ning 1901. aastal Tatari tänavale 2-korruseline tsehh. 1910. aastal rajati Pärnu maantee äärse tootmishoone juurde 3-korruseline juurdeehitis. Seoses Lutheri vabriku laienemise ja töötajate arvu suurenemisega rajati 1904–1905.aastal töötajatele esinduslik rahvamaja. Viis aastat hiljem sai valmis Aleksei Bubõri (1876-1919) ja Nikolai Vassiljevi (1875-1941) projekti alusel ehitatud vabrikuomaniku villa, kus täna asub perekonnaseisuamet. 1912. aastal otsustati uue mööblivabriku ja väiksema tootmishoone ehitamine Vana-Lõuna tänavale. Samal ajal hakati projekteerima uut katlamaja Pärnu maantee äärse kvartali sisehoovi. 1925. aastal ehitati ümber 1891. aastal Tatari tänava ääres valminud 1-korruseline tööstushoone. Mööbli tootmist alustas ettevõte 1880. aastal. Lutheri pojad Christian Wilhelm (1857-1914) ja Carl Wilhelm (1859-1903) viisid perefirma murranguliste uuendusteni vineeri tootmise tehnoloogias. Vabriku vineerist toolipõhja edu avas rahvusvahelised müügisuhted. Lutheri ettevõte jätkas tööd kuni vabriku natsionaliseerimiseni 1940. aastal. 1945–1968. aastani kandis nimetust Tallinna Vineeri ja Mööblivabrik, 1968–1993. aastani Tallinna Vineeri- ja Mööblikombinaat. 2005. aastal viidi tootmine üle Kohilasse. Vabriku tuletõrjedepoo ehitati arhitekt Ervin Bernhardi (1852-1914) projekti järgi 1912. aasta. Hoone sai Teises maailmasõjas kannatada. Taastamisprojekt valmis 1950. aastal. Hoonesse projekteeriti vabriku meditsiinitöötajate vastuvõturuumid. Hoone taastati endisel kujul, kuid siseplaneeringus tehti mõningaid muudatusi.

Allikad

Välja, L (2008) AS A.M.Lutheri Vineeri- ja Mööblivabriku tööstuskompleksi muinsuskaitselised tingimused arhitektuurivõistluse tarbeks. TKVA Arhiiv Toimik N9-5741

Juske, J. (2014) Ajaloorubriik: Mööblivabrik, mis muutis Tallinna ja eestlaste kodusid. [www] http://jaakjuske.blogspot.com/ (23.01.2015)

Vikipeedia. Lutheri vabrik. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Lutheri_vabrik (23.01.2015)

Gens, L. (1993) Eesti arhitektuur I

Mehaanilise puutööstuse aktsiaselts A. M. Luther. [www] http://www.eha.ee/fondiloend/frames/fond_prop.php?id=2845 (23.01.2015)

Eesti mehaanilise puutööstuse a/s A. M. Luther. (1928) Estonia-Filmi kroonika Filmoteegi materjal, 4/5 [www] http://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/7519/huvitavat-lugemist (23.01.2015)

Mehaanilise puutööstuse aktsiaselts A. M. Luther – 4357. Fondiloend [www] http://www.eha.ee/fondiloend/frames/fond_prop.php?id=2845 (23.01.2015)