Mälestise nimi Vene-Balti laevatehase nooremteenistujate elamu Süsta t 5, 1914. a

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vene-Balti laevatehase ametnike elamu. Kuulub endise Vene-Balti laevatehase võrdlemisi terviklikuna säilinud hoonekompleksi. Antud hoonekogum on ilmekas näide sajandi alguse töölisasulate planeerimise printsiipidest. Üksikobjektina on hoone väärtuslik oma pea terviklikult säilinud algse mahulahenduse ja dekoorielementide poolest.

Kirjeldus

1914. aastal ehitatud Vene-Balti laevatehase nooremteenistujate kahekorruseline puust elumaja. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoonel on õuefassaadil kaks külgrisaliiti. Kesktelje suhtes sümmeetrilistel fassaadidel on uusklassitsistlik lahendus. Algselt oli hoones kaheksa korterit. Kahe konsoolse rõduga flankeeritud trepikoda asub hoone keskel. Nagu kõigil Süsta tänava nooremteenistujate elamutel on hoone fassaadi ülaosal omapärane laudvooderdis, kus katusealune tsoon vooderdatud vaheldumisi püst- ja rõhtlaudisega. Hoone on kasutusel elamuna.

Ajalugu

20. sajandi alguses haaras Euroopat enneolematu võidurelvastumise laine. Suurriikide vahelised pinged olid kasvanud sedavõrd suureks, et sõjalise konflikti puhkemine näis lausa paratamatuna. I Maailmasõjaks valmistuv Vene impeerium panustas eriti just laevastiku arendamisesse ja rajas seepärast Peterburgi ning Balti kubermangudesse suured laevaehitustehased. Tallinna asutati sõjalaevade ehitamiseks 3 suuremat tehast -- Bekkeri, Noblessneri ja Vene-Balti laevatehas. Kõik need asusid seni hõredalt asustatud Kopli poolsaarel ning ehitati lühikese ajaga välja võimsate kompleksidena, kuhu kuulusid lisaks hiiglaslikele tootmishoonetele ka tööliste ja ettevõtte juhtkonna elamud, koolid, kirikud, seltsimajad, politseijaoskonnad jm. Toona oli tavaline, et töölised ja ka asutuse või tootmisettevõtte ametnikud elasid võimalikult töökoha lähedal -- ajal, mil ühistransport ja sidevahendid polnud veel arenenud tänapäevase tasmenei, oli see lihtsalt kõige mugavam ja ratsionaalsem. Nooremteenistujate hoone on ehitatud 1914. aastal.