Mälestise nimi Tondi sõjaväelinnaku sööklahoone Tammsaare tee 64, 1915-1916

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Peeter Suure Merekindluse juurde kuuluv hoone, militaararhitektuuri ilmekas näide.

Kirjeldus

1-korruseline kellerdamata seintega paekiviehitus. Hoone on L-kujulise põhiplaaniga, ehitatud kahes järgus. 2005. aasta projektist lähtuva ümberehituse käigus on säilitatud hoone arhitektuuriliselt väärtuslikud paekivist seinad, avade asukohad ja kirdefassaadil olev frontoon. Samuti on säilitatud I korruse terastaladele valatud betoonvahelagi ja seda toetavad malmsambad koos needitud emataladega. Olemasolevale paekiviseinale ehitati 2005. aastal peale üks korrus ja uus katus jälgides algseid katusekaldeid. Uue katuse ehitamisel viidi hoone eri tiibade katusekõrgused ühte tasapinda. Säilitatud frontooni taha tekitati madal pööninguruum ning frontooni kõrvale terrass. 2005. aasta ümberehituse käigus restaureeriti ja säilitati ka paekivist karniis ja akende ning uste sillused. Hoone katusekate on tsingitud plekk. Hoonel on uued puidust aknad ja uksed, mis on projekteeritud jälgides ajastule ja hoonele sobivaid eeskujusid. I korrus on kasutusel kaupluse- ja laopindadena ning II ja katusekorrus bürooruumidena.

Ajalugu

Tammsaare tee 60 ehk endisel Tondi sõjaväelinnaku maa-alal asuv ehitis, mis oli kasutusel sõjaväesööklana. Tondi sõjaväelinnak rajati Peeter Suure merekindluse teeninduspersonali jaoks ja selle ehitamine algas 1910. aastal. Peale 1918. aastat võeti sõjaväelinnak Kaitseministeeriumi valdusesse. Mais 1920. aastal kolis Tondi kasarmutesse Sõjakool, mis 1923. aasta septembris lõpetas tegevuse iseseisva õppeasutusena ja liitus Sõjaväe Ühendatud Õppeasutustega, mis asutati Tondi sõjaväelinnaku baasil. Aastatel 1945 - 1994 asus kogu kompleksis taas sõjaväelinnak koos autobaasi ja tankipolguga.Sellel perioodil ehitati territooriumile mitmeid abi- ja majandushooneid. 2000. aastal koostati projekt söökla kasutuselevõtuks hulgilaona. 2005. aastal koostati projekt sõjaväelinnaku sööklahoone ümberehituseks ärihooneks.