Mälestise nimi Tallinna Linna Keskhaigla kirurgiaosakonna hoone, 1938-1940

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Eesti Vabariigi suurim riiklik ehitis enne 1940. a., funktsionalistliku arhitektuuri silmapaistev näide

Kirjeldus

Madalam operatsioonisaalide plokk eendub peakorpusest peasissepääsu kohal. Fassaadidel on kõrged kitsad aknad, rõhutatud karniisid ja paest sokkel. Suuri seinapindu elavdavad üksikud dekoratiivdetailid (ärkel, ema ja lapsega tondo, sepisvõred). Siseplaneering on lihtne: koridorisüsteemis ruumilahendus on funktsionalistlik; palatid on kuni kuuekohalised ja paiknevad ainult lõunaküljel. Ruumide sisekujundus on dekoorivaba. Nõukogude perioodil on ehitatud hoone madalamad hooneosad keskosaga ühekõrgusteks.

Ajalugu

Arhitekt Herbert Johansoni projekti järgi 1938-1940. a. ehitatud uusklassitsismist mõjutatud funktsionalistlikus stiilis Tallinna Linna Keskhaigla kirurgiaosakonna hoone. Haiglahoone koosnes mitmest osast. Peakorpus ehk haavaosakond oli keskelt viiekorruseline, külgosad kolmekorruselised. Sünnitusosakond, mis ehitati 1939-1940. a. jäi peakorpuse üheks külgtiivaks. Sisehaiguste osakond ja haldustiib jäid H. Johansoni kava järgi ehitamata. 1974-1981. a. ehitati peakorpusele juurde maaaluse tunneliga ühendatud köögiplokk. 1983. aastal ehitati peakorpuse madalamad külgosad keskosaga ühekõrguseks.

Ravi t 18/20 krunt