Mälestise nimi Tallinna Linna Keskhaigla sünnitusosakonna hoone, 1940-1949

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Tegemist on terviklikult säilinud uusklassitsistlike mõjudega funktsionalistlikust haiglahoonest, kannab algset funktsiooni ka kaasajal.

Kirjeldus

Keskhaigla peahoone ja sünnituskorpus esindavad uusklassitsismist mõjutatud funktsionalismi näidet. Kõik hooned projekteeriti ida-lääne suunas, ühendama pidid neid madalamad hooneosad. Hoone eri osade kõrgus- ja suurusvahed loovad funktsionalistliku, kuigi osalt sümmeetrilise ülesehituse. Kitsad kõrged aknad, rõhutatud karniis ja paest sokkel näitavad Eesti 1930. aastate uusklassitsismi esinduslikkusetaotlust. Suuri seinapindu elavdavad üksikud dekoratiivdetailid (sepisvõred, ema ja lapse reljeefiga tondo, ärkel) B-korpuse hoonet katab madal viilkatus, otskelpadega. Hoone seisukord on hea.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Ravi tn 18. Ida-Tallinna Keskhaigla Ravi 18 hoonetekompleks paikneb Tallinna Kesklinnas Liivalaia, Juhkentali, Herne ja Ravi tänavate vahelisel maa-alal.

Ajalugu

1936. a lõpus kuulutati välja “linna keskhaigla uute hoonete asetamise ja kirurgilise osakonna hoone eelprojektide avalik arhitektuurivõistlus”. Võistluse võitis E. Kesa, kuid lõpliku projekti koostas linna arhitektuurijaoskonna juhataja Herbert Johanson, võttes kõige enam aluseks konkursil auhindamata jäänud Paula Ilves-Delacherie’ võistlusprojekti. Johansoni projekt on stiilselt terviklik kava, et liita haigla ühtselt toimivaks organismiks. Lõplikult valmis sõja ajal viimistlemata jäänud sünnituskorpus 1949. aastal.