Mälestise nimi Elamu Narva mnt. 28, 1903. a.

Mälestise tunnus

Hästi säilinud välisilmega historitsistlik elamu aia- ja abihoonega. Üks suurejoonelisemaid neoromaani arhitektuuri näiteid Eestis.

Kirjeldus

Neoromaani stiilis krohvimata paekivist hoone on kompaktse põhiplaaniga ent vaba mahtude jaotusega. Tänavajoonest pisut tagasiastuva romantiliselt villaliku hoone fassaadi ülesehituses domineerib võimas trepikojatorn. Lisaks liigendavad peafassaadi kaks risaliiti. Hoovi pool eendub kivist veranda-osa. Algselt oli kummalgi korrusel üks suur, väga luksusliku ruumiprogrammiga korter. Kummaski korteris oli lisaks avarale ballisaalile ja suurele söögitoale eraldi koridori äärde koondatud kolm magamistuba koos vanni- ja riietumistoa ning buduaariga. Mõlemas korteris oli ette nähtud ka eraldi tuba guvernant-lapsehoidjale. Kivist abihoone sisaldas lisaks tall-tõllakuurile ka kutsarite ja kojamehe kortereid. Juba aastakümneid koolimajana, vahepeal ka ühiselamuna kasutatud peahoone välisilme on terviklikult säilinud, siseruumid aga kapitaalselt ümber ehitatud. Väärtuslik on ka krunti piirav kivipostidega metallaed.

Ajalugu

1903. aastal arhitekt Nikolai Thamm noorema projekti järgi ehitatud hilishistoritsistlik kahekorruseline elamu.

kaitsevöönd piirides Narva mnt., Vase t., Raua t., F. R. Kreutzwaldi t.

- Muusikakool tahab tööks sobivamat maja