Mälestise nimi Kose suvemõisa paviljon, 20. saj. algus

Seisund: hävinud

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Paviljon, Ehitiste liigid, Rajatis, Paviljon, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Hoone on hävinud.

Ajalugu

Mõisa paviljon paiknes peahoonest mõnikümmend meetrit lõuna pool. Omamata täpsemat teavet paigutus paviljoni ehitusaeg 19. sajandisse, ilmselt sajandi I veerandisse. 18. sajandi lõpul ja 19. sajandi algul ehitatud paviljonid on tihti valmistatud kivist. Kose paviljoni omapäraks oli selle valmistamine tahutud puidust. Kaheksanurkse plaaniga puhasnurkadega rõhtpalkhoone oli valmistatud kuusepalkidest, katuse konstruktsioon oli valmistatud tahutud kuuseprussidest. Kogu hoone valmistatud kirvega ilma sae kasutuseta, mis vihjab 18. sajandi ehitustraditsiooni mõjudele. Samuti saab järeldada, et hoone oli valmistatud toorest kuusest ja tõenäoliselt kevadisel perioodil.

Allikad

Metslang, J. (2009) Ekspertiis. Kose tee 9, Pirita-Kose suvemõisa paviljon. Scheeli suvemõis. TKVA Toimik N9-5810