Mälestise nimi Elamu Mulla t. 2 , 1927. a.

Menetleja: Eeslinnade peaspetsialist, Aljona Kamenik

Mälestise tunnus

Nii linnaehituslikus kui arhitektuuriajalooliselt tähelepanuväärne linnateenijate elamu näide, Anton Soansi planeeringu kohaselt ja Herbert Johansoni projekteeritud hoone.

Kirjeldus

Kahest eraldiseisvast 3-korruselisest hoonest koosnev kompleksi hõlmab kahte L-kujulise põhiplaaniga elamut, mis olid koondunud ümber ühise nelinurkse sisehoovi, maju ühendas omavahel kivipostidele toetuv pergola. Hoone on ehitatud kivist – keldri ja esimese korruse seinad on paest, esimese korruse välissein vooderdatud lapiti laotud tellistega; teise ja kolmanda korruse välisseinad on tellistest, põlevkivi tuha täitega. Välisseinad on krohvitud ja värvitud lubjavärviga. Katus kaeti põletatud savist katusekividega. Kolmas korrus on markeeritud fassaadil horisontaalse karniisi ja erineva aknakuju ning tihedaruuduliste akendega. Kõigis kuues trepikojas olid sepistatud käsipuude iluvõred, paekivist trepid ning valgetest plaatidest põrandad. Tualettruumi valgustus oli lahendatud trepikotta avaneva siseakna abil. Majad olid ahiküttega, iga korteri juurde kuulus keldrikorrusel puukuur; ühine pesuköök ning rulliruum. Korterid on 1-2-toalised köögi, osad ka vanni- ja teenijatoaga. Eesaeda piiras majade vahelises lõigus sepisvõrega aed.

Ajalugu

1927. aastal valminud linnateenijate elamu arhitekt on Herbert Johanson (1884-1964). Hoone valmis osana 1920. aastate sotsiaalehituse kavast.

Ojari, T. Linnateenijate elamud Ristiku 17 / Mulla 2. [www] http://www.hot.ee/ristiku17ku/linnateenijateelamu.html (02.06.2015)