Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Elamu Telliskivi t. 52-54, 1931. a.
Mälestise registri number 8822
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 19.11.1999
Registreeritud 19.11.1999
X-koordinaat 541194.61
Y-koordinaat 6589175.93
Ava kaardil

Paikvaatlused(2)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 03.08.15

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(6)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus


Tegemist on arhitekt Artur Perna projekteeritud tüüpilise näitega Eesti Vabariigi algusaastate, nn Tallinna tüüpi elamust Tallinna eeslinnas.

Sisestatud: 22.08.2018.

Kirjeldus


Telliskivi tn 52 ja 54 on kaks eraldiseisvat tulemüüriga eraldatud identset hoonet, mis on üksteise suhtes peegelpildis ning esindavad 1930. aastatel levinud Tallinna stiili. Hooned on viieteljelised kivist trepikojaga ja kolmekorruselised, trepikodade osas neljakorruselised. Hoonel on paekivist krohvitud sokkel. Soklikorrusel on tulemüüri poolses osas kaks paari paarisaknaid. Sokli nurgapoolsetes osades asuvad sissepääsud, mille kõrval asetsevad tulemüüri poole minnes kaks akent. Uksepoolsed aknad on kitsamad ja tulemüüripoolsed aknad on laiemad.
Soklikorrust ja esimest korrust eraldab soklifriisi ja akende aluse profileeritud friisi vaheline vertikaalse puitlaudisega vöönd, seejuures akende all asuvad rombikud. Aknad on kõikidel korrustel ümbritsetud profileeritud raamistustega. Vahetult mõlemal pool kivist koridori on kitsad aknad.
Teine korrus on esimesega analoogne, akende all asuvad rombikud ja kahel pool kivist koridori on kitsad väiksemad aknad. Korruseid eraldav friis puudub. Mõlemad korrused on kaetud puidust horisontaalse laudisega. Mansardkorrus järgib ülejäänud hoone teljelisust.
Mõlemad külgfassaadid on kaheteljelised ja aknad on kitsamad kui peafassaadil.
Kivist trepikoja otsa ehib voluutidega kaunistatud viil, mille keskel asetseb ringikujuline aken. Teisel ja kolmandal korrusel asuvad piklikud aknad. Trepikoja esimest ja teist korrust eraldab hammafriis. Soklikorrust ja esimest korrust läbib ümarkaarne portaal. Portaali tümpanoni kohale on paigutatud kaarjas valgmikuaken. Ukse ja valgmikuakna vahel on profileerimata kivist friis. Uks on lihtne puidust kahepoolne üheksaks jaotatud valgmikuga tahveluks. Aknad on suures osas vahetatud plastikraamiga akende vastu. Hoonete seisukord on hea.

Sisestatud: 22.08.2018.

Asukoha kirjeldus


Elamu asub Tallinnas, Põhja-Tallinnas, Pelgulinna asumis, Loomelinnaku vahetus läheduses.

Sisestatud: 22.08.2018.

Ajalugu


Tegemist on tüüpilise Tallinna eeslinna elamuga, hoone projekt on allkirjastatud arhitekt Artur Perna poolt 10. oktoobril, 1930. aastal.

Sisestatud: 22.08.2018.