Mälestise nimi Elamu Toom-Kuninga t. 10, 1930. aastad

Arhitekt Karl Burmani loomingu näide, tüüpilise juugendliku elamu näide.

Kirjeldus

Esifassaadil 2- ka tagafassaadil 4-korruseline hoone on ehitatud järsule nõlvale. Hoone arhitektuur peegeldab juugendstiili. Hoonel on paekivist vundament, välisseinad on ehitatud silikaattellisest ja krohvitud, katusekattena on kasutatud valtsitud plekki. Toom-Kuninga tänava poolne esifassaad on sümmeetrilise lahendusega. Kahel pool keskteljel paiknevat peasissepääsu on läbi kahe korruse ulatuvad erkerid. Hoone tagafassaadil on läbi hoone ulatuv ümar erker ja fassaadist eenduv trepikoja maht. Lõunapoolsele otsafassaadile jääb ümartorn, mille kuppelkatuse tipus sepistatud tuulelipp. Hoonel on keldrikorrus ja pööning. Nõukogude ajal on muudetud siseplaneeringut ja katusele on ehitatud juurde kaks katuseuuki. Sisekujunduses on säilinud trepikojad, enamus siseuksi ja ahjud.

Ajalugu

Hoone on ehitatud arhitekt Karl Burmani (1882-1965) projekti järgi 1928.aastal. Majas elas aastatel 1937-1940 kirjanik Mait Metsanurk (1979-1957). Nõukogude perioodil kohandati hoone kriminalistika laboriks. Hoone on kasutusel elamuna.

Komissarov, K (1997) Renoveerimise eskiisprojekt. TKVA arhiiv Toimik 200 N2