Mälestise nimi Abihoone Toom-Kuninga t. 14, 19. saj.

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist Tallinna eeslinna kuulunud puitelamu kõrvalhoone ilmeka näitega.

Kirjeldus

Tegemist on tänavapoolselt küljelt ühekordse ning hoovipoolselt fassaadilt kahekordse ehitisega. Hoone alumise korruse osa on kivist ning oli kasutusel kartulikeldrina. Hoone ülaosa on puidust ning on kasutatud juba 20. sajandi alguses autogaraažina. Hoone puitosas on kasutatud nii horisontaallaudist hoone põhimahus ning viilualusel osal vertikaallaudist. Abihoonel on ka lihtsa raamjaotusega aknad: nii hoone puit- kui ka kiviosal.

Ajalugu

Antud kõrvalhoone kuulub Toom-kuninga 14 hoone juurde, asudes elamu vahetus läheduses. Hoone on ehitatud algselt arhitekt Erwin Bernhardi projekti järgi 1890ndatel, pea koheselt telliti hoone juurdeehitusprojekt Nikolai Thammelt. Suurem ümberehitus toimus 1930ndatel, millisel kujul on hoone ka käesolevaks ajaks säilinud. Peahoone kõrvale ehitatud abihoone valmis samuti 19. sajandi lõpus. Garaažiosa väravad valmisid aga 1920ndatel aastatel.