Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 3 varemed koos hilisemate pealeehitustega, 1916, 1920-1927, 1950. a.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939, 1940-1991.

Mälestise tunnus

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide. 20. sajandi sõjaajaloo mälestis.

Kirjeldus

Nelja suurtüki patarei. Suurtükid asusid betoneeritud alusel. Meeskonna ja laskemoona varjendid, ehitatud teras-betoon konstruktsioonis, asusid suurtükkide kõrval. Komandopunkt eraldi rajatisena patarei vasakul tiival.

Ajalugu

Imperaator Peeter Suure Merekindlus oli 1913-1917 rajatud Peterburi merekaitse peapositsioon. Mererinde Naissaare, Aegna ja Suurupi patarei nähti ette Soome lahe riivistamiseks kui ka Paldiski-esise akvatooriumi kaitseks. Patarei nr 3 varustati 6-tolliste (152 mm) Canet tüüpi kahuritega, mis seisid varjatult betoonvarjendite kõrval. Komandopunkt oli patareist W-s.Patarei tulesektor kattis faarvaatri Naissaare ja mandri vahel. Seda ala valgustas kaks helgiheitjat. Alates 1919 anti patareid merejõudude juhataja alluvusse. Patareid nr 3 täiendati - korralikult ehitatud ja tugeva betoonrinnatisega alusele pandi 120-mm kahurid. Betoonist komandopunkti laeplatvormile valati väiksem tüsedaseinaline vaatlusruum, mille esikülje sisevooderdamiseks kasutati suurtükilaeva "Lembit" kahurikilpi. Patarei juurde viib munakivitee.

lisatud põhikaardil näidatud ala