Mälestise nimi Suurupi alumise (puidust) tuletorni elamu, 1911. a.

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Suurupi alumise tuletorni elamu on tuletorni hoonetekompleksi kuuluva tornivahi elumaja ajastuomane näide.

Kirjeldus

Elamu on ühekordne, T-kujulise põhiplaaniga, madal, rõhtpruss-seintega ja madala plekk-kelpkatusega. Akendel on säilitanud algne prosspulkade jaotus ja piirdelauad.

Asukoha kirjeldus

Mälestis paikneb Suurupi poolsaarel, Suurupi alumise tuletorni krundil, tuletorni vahetus läheduses.

Ajalugu

Suurupi alumine tuletorn ehitati Suurupisse 1859. aastal. Maatuletornidele tüüpiliselt kaasnes torniga terve hoonete ja rajatiste kompleks. Suurupi tuletornivahi elamu, mis oli esimesest elumajast hilisem ja suurem, ehitati 1911. aastal.

Allikad

Arike, Urmas (2012). Suurupi alumise tuletorni abihoone, elamu, kütusehoidla ja kaevumaja muinsuskaitse eritingimused ja põhiprojekt. Muinsuskaitseameti arhiiv P-16370
Kilumets, Juhan (1998). Suurupi alumise tuletorni arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-3632
Evart, A. (2002). Vahimajade tehnilise seisukorra hinnang