Mälestise nimi Keila-Joa mõisa vesiveski, 1831-33. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Osa hooneterikast mõisaansamblist. Vesiveski asemel töötab hüdroelektrijaam.

Kirjeldus

Kõrge paekivist krohvimata hoone, mida toetavad jõe poolt kontraforsid. Hoonet katab kõrge kelpkatus. 2005. aastal taastati hoone juurde kuuluv 75-meetrine pais, 100-meetrine kanal koos jalakäijate sildadega, väljavoolukanal ning vaateplatvorm kose jälgimiseks.

Ajalugu

Mõisaansambel ehitati suurejoonelisemalt välja 1830. aastate algul Peterburi arhitekti Hans Stackenschneideri projekti järgi. Mõisa vesiveski ehitati aastatel 1831-33. Vesiveski asemele ehitati 1920. aastatel hüdroelektrijaam. Seoses hüdroelektrijaama taasavamisega 2005. aastal restaureeriti hoone aastal 2004-2005, millega taastati hoone 20. sajandi algusest pärinev välisilme.

Keila-Joa hüdroelektrijaam hakkab varsti elektrit andma
15:58, 18. jaanuar 2005

TALLINN, 18. jaanuar, BNS - Ehitusfirma Facio Ehitus poolt renoveeritavas Keila-Joa hüdroelektrijaamas on põhilised ehitustööd
lõppenud, käimas on jaama seadistamine.
Eesti Energia pressiesindaja Helen Sabrak ütles BNS-ile, et peatselt loodab ettevõte saada Keila-Joa jaamele kasutusloa, mis
võimaldab jaama käiku anda.

Jaama uuendustööd maksid Eesti Energia korraldatud riigihanke kohaselt koos käibemaksuga 15,3 miljonit krooni.

Tööde käigus uuendas Facio olemasoleva hüdroelektrijaama hooned ja rajatised ning paigaldas hüdroenergeetilised seadmed.

Jaama võimsus on umbes 340 kilovatti ja ülevoolupaisu pikkus 85 meetrit.

Elektritootmisega alustati Keila-Joal 1928. aastal. Eesti Energia seiskas vananenud jaama 1999. aastal.

Tallinna toimetus, tel +372 610 88 22, majandus@bns.ee

Baltic News Service