Mälestise nimi Ohvriallikas Rässa allikas
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Menetleja: Looduslike pühapaikade nõunik, Pikne Kama

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Kirjeldus

Allika ümbruses on maa üsna vesine ja madal. Siin-seal on vesisemaid nõgusid. Allikas on kirjeldamise ajal olnud üsna veerikas. Selle kuju on kolmnurkne, ligi 1,5 m läbimõõduga. Sügavus 60-70 cm. Allika kaldad on kividega kindlustatud ja arvatavasti kasutavad metsloomad seda joogikohana. Allika ümbrus madal ja vesine. Läheduses kasvavad mõned suured kased.

Asukoha kirjeldus

Allikani jõudmiseks peab Nehatu teelt keerama otse lõuna suunas kulgevale pinnaseteele. Umbes 840 m pärast tuleks pöörata ida-kagu suunas ja liikuda piki katastriüksuse piiri u 170 m. Kunagi on siin olnud heinamaa, praeguseks võssa kasvanud ja mingit teed allikani ei vii.

Ajalugu

Nime on allikas saanud Rässa raba järgi, mille serval, endisel mõisa heinamaal ta asub. Allikast olevat külarahvas vett võtnud kui suvel küla kaevud kuivaks jäid. Mõisamehed valvanud allika juures, et enne keegi ei võtaks vett kui mõisa vesi saab ära võetud. See allika polevatki päris õige ohvriallikas. Õige pidavat asuma umbes 900 m lõuna pool (reg nr 9898). Siia ohverdanud vaid need, kes ühel või teisel põhjusel pole õige allikani jõudnud.
Allikat on kasutatud ohverdamiseks rahvamälestuste järgi 19. saj lõpus - 20. saj algul, tõenäoliselt aga ehk juba varem.

Kaitsevöönd 50 m raadiuses mälestise asukohast.