Sonaripilt laeva Štš-408 vrakist. Autor: Ivar Treffner
Päritolumaa: Venemaa
Aadress: Territoriaalmeri, Soome laht
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: allveelaev Koordinaadid: 59 48.741N 26 08.505
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Щука-(štšuka-/štš-) klassi allveelaevad olid keskmise suurusega nõukogude allveelaevad, mida ehitati üsna palju ja mida kasutati II maailmasõja ajal.
Hukulugu: Allveelaev Štš-408 saadeti mais 1943 missioonile, et leida läbipääs saksa sõjaväe poolt Soome lahele paigutatud allveelaevatõrjest. Enne seda saadeti samale missioonile Štš-303, kuid kui see tagasi ei pöördunud, saadeti Štš-408 sama ülesannet täitma. Siiski pöördus Štš-303 tagasi ning tõi kaasa end jälitavad saksa sõjalaevad ja -lennukid, mis asusid nüüd jälitama hoopis laeva Štš-408. Meeskond otsustas tõusta pinnale ja asuda tulevahetusse, mis on allveelaevade puhul üsna harv juhus. Allveelaeva osalemisele tulevahetuses viitavad vraki küljes olevate relvade juures lebavad padrunikestad. Allveelaeva tõusmise-vajumise mehhanism sai viga ning 22. mai hommikul vajus see vee alla, kust enam pinnale tõusta ei suutnud. Kui pinnal oli näha kütust ja õhumulle, eeldati, et allveelaev koos meeskonnaga on hukkunud. Allveelaeva otsiti veel mitu päeva, 25. mail 1943 kuulutati laev hukkunuks. Laev hukkus koos kogu meeskonnaga (41), sh kapten Pavel Kuzmin. Kuna vrakil olid luugid õhukindlalt suletud, siis tegi meeskond tõenäoliselt teadliku otsuse mitte alla anda, vaid hukkuda.
Objekti andmed: Vrakk lebab põhjas kiilul 72 meetri sügavusel ning on ühes tükis. Vrakki ei ole kahjustatud traalimisega. Vrakk on vajunud sügavalt põhjamutta, nii et sadulapaakidest (kus asuvad peamised kütusemahutid) on näha ainult mõnikümmend sentimeetrit ning seda vaid vraki keskosas. Seetõttu pole võimalik adekvaatselt hinnata sadulapaakide seisukorda, kuid võib arvata, et mutta mattunud osa on väga hästi säilinud. Kuna mudas puudub hapnik, on korrodeerumisprotsess suure tõenäosusega peatunud. Mudast väljaulatuv osa allveelaevast on kaetud 10-15mm paksuse sette- ja korrosioonikihiga. Kere konstruktsioonid paistavad visuaalselt olevat heas korras ning allveelaeva nähtav osa on terviklik.
Materjal: teras
Asukoha kirjeldus: Laevavrakk asub ligikaudu 6 meremiili Vaindloo saarest lääne pool. Sügavus leiukohal on u 12 – 13 meetrit, vraki kõrgus merepõhjast kuni 2 meetrit.
Arhiiviviide: ERA.5025.2.16639
Allika viited ja kirjandus: Borovikov, Ivan (2017). Документальный фильм о погибшей в 1943 подлодке Щ-408 // Štš-408 submarine (sunk in 1943). https://vimeo.com/182247494
Treffner, Ivimeo.com/1822474948 ja T-18 dokumenteerimine ning keskkonnaohtlikkuse hindamine. Nautic Trade OÜ.
Underwater Exploration Team 2017. Štš-408. http://uwex.org/en/projects/s408/uwex.org/en/projects/s408/
Avastamise aeg: 2017
Avastaja: Subzone, Underwater Exploration Team