aht kylg ankur kustuti  taldrik vints
ID: 147 Nimi: Raa
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Tallinna laht
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: kuunar Koordinaadid: 59:33.525N 24:44.306E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Laev ehitati kolmemastilise kuunarina Soomes, Koivistos 1918. aastal. Algselt sõitis kuunar kaubalaevana Soome laevaomanike teenistuses Polaris nime all, 1938. aastal müüdi alus Eestisse, ehitati ümber mootorpurjekaks ja jätkas sõite Raa nime all. 1940. aastal natsionaliseeriti Eesti Riikliku Merelaevanduse käsutusse.
Last: Tühi
Hukulugu: 1941. aasta augusti lõpus toimunud Nõukogude sõja- ja tsiviillaevade evakuatsioonist jäi laev Eestisse ning uputati lennurünnaku tulemusel Tallinna lahel, Aegna saare lähistel. Täpne kuupäev lahtine.
Objekti andmed: Mahutavus 226 brt, pikkus 32,27 ja laius 8,67 meetrit.
Materjal: puit
Asukoha kirjeldus: Vrakk lebab sirgel kiilul, Tallinna lahel, Aegna saarest edela pool, 27 meetri sügavusel, mudasel põhjal.
Allika viited ja kirjandus: Kaukiainen, Y. 1975. Koiviston merenkulun historia, Koivisto I. Lahti.
Schmelzkopf, R. 1996. Estland zur See 1918 - 1940. Cuxhaven.
Avastamise aeg: 15.06.1988.
Avastaja: Leitud Eesti Meremuuseumi välitööde käigus. Identifitseeritud Eesti Meremuuseumi teaduri Vello Mässi poolt 1996. aastal.
Seisukorra kirjeldus: Täiesti puutumatuna leitud vrakk on harrastussukeldujate poolt täielikult rüüstatud.