Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Arheoloogilise kultuurkihi ja inimluude olemasolu.

Kirjeldus

Muistis asub kõrgel, ida suunas madalduval maal, põldudevahelise NS suunalise söödiala "Varetemäe" põhja-kirdeservas. "Varetemägi" kujutab endast looduslikku kruusaseljandikku, kus leidub hulgaliselt suuri rändrahne ning mis on kunagise kruusavõtmise tagajärjel kõikjalt aukude ja lohkudega kaetud. Kalmest 40 m edela poole on rajatud suured silohoidlad. Kalme lähisümbrus kujutab endast lagedat murukamaraga kaetud söödiala, vaid ida pool asub kalme kohal kaare tegev põld.
Muistis ise kujutab endast peaaegu ümara põhiplaaniga NS suunas 10 m pikkust ja 9 m laiust, ümbrusest ca 0,5 m kõrgemale tõusvat kamardunud küngast. Kalme ida-kaguserv on järsuks küntud. Mujalt madalduvad muistise servad laugelt. Edelaosas on kalme madalam ja vist ka veidi lõhutud. Muistis on hästi säilinud.

Asukoha kirjeldus

Muistis jääb Martna-Putkaste-Keskvere maanteest 280 m lõuna-edela poole, end Keskvere mõisast 450 m edela poole, Keskvere mõisast Keskvere külla viivast, puudega ääristatud külateest 18-28 m kagu poole.

Ajalugu

Avastatud 1982. a M. Mandeli ja S. Heldemaa poolt. Kalmesse kaevatud proovisurfist selgus, et tegemist on kivikalmega. Leiti põletamata ja nõrgalt põlenud luid ning savinõukild (säilib Ajaloomuuseumis A 558).
"Varetemägi on varemgi tuntud matmispaigana. Kõnealusest kalmest ca 500 m lõuna pool on nimelt varasematel aegadel leitud mitmesuguseid muinasesemeid (vt F. Leinbock. Martna kihelkonna muinasjäänused 1923, lk 7; käsikiri AI arheoloogiasektori arhiivis). Kõnealuse kalme puhul on aga tegemist täiesti uue, varem teadmata muistisega.
Muistis dateeritav I aastatuhandesse.