Mälestise nimi Kalmistu „Kabelimägi"

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Kirjeldus

Muistis paikneb kõrgel, kagu-loode suunalisel seljandikul, mille kõrgem osa (omaaegne kruusaauk) on praeguseks kamarasse kasvanud. Siin-seal kasvab madalaid mände ja kadakapõõsaid. Kuna viljakas pinnas puudub, on seljandiku kõrgem osa sööti jäänud. Teeristist lõunas, Kabelimäe talu ümbruses on kruusa võetud 0,5-1 m sügavuselt. Vaid söödi lääne-edelaservas, vastu põllupiiri, võib algset pinnast kohati säilinud olla. Teeristist idas on samuti vanad kruusaaugud. Nende keskele jääb aga ca 10 m laiune ja 150 m pikkune tervelt säilinud ala, kus maapinnast kerkib esile suuri raudkive ja kasvab kuni 5 m kõrgusi kadakaid. Selles osas võib kalmistu olla säilinud. Ka teeristist põhja- ja lääne pool on vanad kruusaaugud ja paemurrud.
Kalmistust ida ja kagu poole jääb 2004. a suvel avastatud asulakoha kultuurkiht. See hõlmab kagu-loode suunas ca 750 m pikkuse ja maksimaalselt 200 m laiuse ala Kirimäe külatuumikust põhja pool põllul, ulatudes põhjas-kirdes maanteeni ja edelas kulgeb piir ca 150 m ida pool Taebla-Martna teed.

Asukoha kirjeldus

Muistis paikneb Kirimäe küla tuumikust ca 1 km loode pool, Taebla-Martna ja Taebla-Ridala teeristil Kabelimäe talu ümbruses, kagu-loode suunas ca 250 m pikkusel ja 200 m laiusel alal. Muistise täpsem suurus on ebaselge, sest koht on pikka aega olnud kruusaauguks ja paemurruks ning pealmine pinnasekiht suures osas ära veetud.

Ajalugu

Kabelimäelt leiti 1923. a kuulus Kirimäe aare (Schmiedehelm. Der Fund von Kirimäe in Estland- SMYA:1 Helsinki, 1924, lk 1-36). Samast Kabelimäe talust 35 m ida pool kaevas H. Moora 1923. a kruusavõtmisest terveks jäänud ala, kust leiti põletamata inimluid ja keskaegseid münte. Varem oli kruusavõtmisel leitud ka noorema rauaaja leide (A.Veitmann. Lääne-Nigula khk. Antikvaar-topograafiline kirjeldus. 1927.a, lk 6 ja 31)
Muistis on dateeritav ajavahemikku 6.-18. sajandini.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestiste kaitsevöönd haarab nii kalmistu kui sellest ida-kagu suunas asuva asulakoha territooriumi.