Mälestise nimi Hiiu Rahu kalmistu
Mälestise vana number A 1067-k

Mälestise tunnus

Hiiu Rahu kalmistu on kultuuriajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud mitmeid tuntud kultuuri- ja ajaloolisi isikuid.

Hiiu Rahu kalmistu on Tallinna surnuaedadest väikseim, pindala on vaid 2,2 hektarit.

Mälestis asub Tallinnas, Nõmme linnaosas, Leina, Vääna ja Hiiu-Suurtüki tänavate vahelisel alal.

Ajalugu

Hiiu Rahu kalmistu asutati Nõmme alevivolikogu otsusega 1919. aastal. Rahu kiriku arhiivis säilinud materjalide järgi võtsid ettevalmistustööd siiski aega ja vastse rahupaiga õnnistamiseni jõuti alles 1923. aasta augustis. Kalmistu plaani valmistas arhitekt K. Burman, kontorihoone sai katuse alla aga linnaarhitekt Fr. Wendachi projekti järgi alles 1934. aastal. Hiiu Rahu kalmistul on nii mõnegi eesti ajaloo prominentse tegelase viimne puhkepaik. Kalmistul on sümboolne haud Eesti riigivanem Juhan Kukele (1885-1945), kes oli Eesti iseseisvusmanifesti teksti autor ning 1918-1919 riigi rahasüsteemi looja. Surnuaiale on maetud ka kaks Eesti iseseisvuse eest langenut: õppursõdur Hugo Läänemets, kes langes 5. märtsil 1919 (hiljem ümber maetud); Tallinna-Sadama jaamaülema abi Jaan Laanus, kes hukkus 1. detsembril 1924. aastal kommunistide mässu ohvrina. Hiiu-Rahu kalmistule on maetud ka Ingel Pork (1855-1937) - esimene Hiiu elanik, kelle päritolu järgi (Hiiumaa) olla ka Nõmme Hiiu oma nime saanud.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit eraldi kehtestatud on Hiiu-Rahu kalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.