Mälestise nimi Elamu, 1906. a. ja kus 1920.-30. aastatel elas Jüri Jaakson
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Mälestise tunnus

Tegemist on esindusliku historitsistliku üürimajaga, arhitekt Shaposhnikovi loomingu näitega. 1920.-1930. aastatel elas selles majas Eesti Vabariigi poliitik ja riigivanem Jüri Jaakson.

Kirjeldus

Tänavajoonel paikneval kahekordsel madalakaldelise viilkatusega hoonel on kahe nurgarisaliidi- ja horisontaalsete vahevöödega sümmeetriline fassaad. Lõunakülje trepikojasein ja peasissepääs on tagasiastega. Peafassaadil on kasutatud mitmekesist puitdekoori (mis aastate jooksul on detailikadude - nt aknapiirdelauad - tõttu osaliselt lihtsustunud,) ja ehis-vahvärki. Nurgarisaliite troonivad tornilaadsed telkkiivrid. Peafassaadi keskosas paikneb kolmnurkne katusefrontoon. Hoone on säilinud ilma juurdeehitusteta. Katusekatteks soomus-valtsplekk.

Ajalugu

Hoone on ehitatud aastatel 1906-1910, projekti autor oli arhitekt Shaposhnikov. 1920-30ndatel aastatel elas majas poliitik Jüri Jaakson, kes vaadeldaval ajaperioodil oli ka Eesti Vabariigi riigivanem.

krunt J.Poska t. 51A.