Mälestise nimi Kalmistu

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Kirjeldus

Kalmistuks olev küngas on pealt üsna lame, tema pealispinna mõõtmed on kirde-edela suunas ligi 36 m ja loode-kagu suunas ligi 70 m. Künka enda pikkus on kirde-edela suunas ligi 70 m, laius loode-kagu suunas 60 m, kõrgus kuni 3,5 m. Küngas on kaetud segametsaga. Küngast on rikutud teega läänepoolsest küljest, ka kirdepoolsest küljest on teda rikutud siit varem üle läinud metsateega. Künka nõlvad on üsna lauged ja sammaldunud (Mälestise kirjeldus on koostatud mälestise passi põhjal).

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub endise jaotuse järgi Võrumaal, Kanepi kihelkonnas. Kalmistu paikneb kõrgemal künkal Kõvverjärve kaldal.

Ajalugu

Võimalik, et tegemist on 15.-18. saj külakalmistuga. Kalmistu alal on Ajaloo Instituudi arhiivis olevatel andmetel olnud kääpad (vt lähemalt K. Laja, Kanepi kihelkonna kirjeldus. 1926, lk 26). Nende kohta leidub andmeid ka J. Jungile saadetud kirjades (käsikirjad Ajaloo Instituudis). Seal märgitakse, et Kanepi kihelkonnas, Kooraste mõisa metsas on Musitina ja Kõvera järvede vahel liivlaste kääpad, mis rahvasuus on tuntud Põhjasõja aegsete kääbastena. Kirjutaja kaevas neid ja leidis igast kääpast paari jala sügavuselt süte ja tuha korra, kuid luupuru ei leidnud.