Mälestise nimi Kivikalme "Varete"

Kirjeldus

Kalme kujutab endast kivist kühmu, mis tõuseb ümbritsevast maastikust veidi kõrgemale. Kalme on edela-kirde suunas piklik söötis ala, millest ulatub välja kivinukke. Kalme suurust on raske kindlaks määrata, kuna põllult on kalme servadesse rohkesti kive peale toodud. Umbkaudne suurus võiks olla edela-kirde suunas 35 m ja vastassuunas 10-12 m, kõrgus 0,5 m. Võimalik, et tegemist on siin koguni kahe kalmega, kuna sööditüki edelapoolne ots 10 x 10 m ulatuses moodustab omaette kühmu, mida kirdepoolsest osast eraldab mõne meetri laiune madalam nõgu (Mälestise kirjeldus on koostatud mälestise passi põhjal).

Asukoha kirjeldus

Kivikalme asub endise jaotuse järgi Võru maakonnas, Kanepi kihelkonnas. Kalme asub Vagula ja Kooraste järvede nõgude vahel asuva avamaastiku kirdepoolsel serval.

Ajalugu

Kivikalme kuulub välise kuju järgi otsustades I aastatuhande I poolde. Kalmet on kirjeldanud K. Laja 1925. a Kanepi kihelkonna arheoloogilises kirjelduses, lk 13-14 (käsikiri ajaloo Instituudis). Leidudest teated puuduvad.