Mälestise nimi Aleksander Nevski peakirik

Mälestise tunnus

Ilmekas näide arhitekt Mihhail Preobraženski loomingust. Historitsistlik õigeusukirik, mis lähtub oma arhitektuurikeeles Moskva-Jaroslavli XVII sajandi kirikuarhitektuurile.

Kirjeldus

Suur ja rikkalikult dekoreeritud historitsistlikus segastiilis õigeusu kirik. Kunstiliselt ja alajooliselt väärtuslikeimad on kirikus ainulaadsed mosaiikpannood sissekäikude kohal (autoriks Aleksandr Frolov) ja kaitsepühak Aleksander Nevskile pühendatud lõunapoolse trepi kohal. Samuti Veronika rätt peasissekäigu kohal. Katedraalis on võimas kellade ansambel – 11 kella, Tallinna suurim kirikukell asub nurgatornis, kaaludes 15 tonni. Kirik oli mõeldud 1500 inimesele.

Ajalugu

Püha Aleksander Nevski katedraal (ametlikult Tallinna Neeva vaga õigeusulise suurvürsti Aleksandri peakirik, lühendatult Neeva Aleksandri peakirik) on õigeusu kirik Toompeal ajast mil Eesti kuulus tsaaririigi koosseisu. Ehituse suurim eestvedaja oli selleaegne Eestimaa kuberner vürst Sergei Šahhovskoi, kes ajas aktiivset venestamispoliitikat. Ehitust toetas ka keiser Aleksander III. Kirik ehitati aastail 1894–1900 arhitekt Mihhail Preobraženski (1854-1930) projekti järgi. Eeskujuks olid Moskva ja Jaroslavli XVII sajandi kirikud. Hoone ehitati kohta, kus enne oli aed, mille keskele rüütelkond tahtis paigutada Martin Lutheri ausammast. Ajalooliselt on üritatud leida erinevaid võimalusi kiriku lammutamiseks.