Mälestise nimi Eduard Vilde (1865-1933) haud

Mälestise tunnus

Mälestise puhul on tegemist Eesti kultuuriajaloos olulist rolli mänginud kirjaniku ja kultuuritegelase hauaga.

Kirjeldus

Eduard Vilde haua tähis on punakast graniidist, poleeritud tahvel, mõõdus 0.87 x 0.45 x 0.10, kuhu on sisse raiutud tekst: Eduard Vilde
1865 - 1933

Asukoha kirjeldus

Eduard Vilde haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592767.5 y:549373.7 / B:59°28'11.18" L:24°52'15.36".

Ajalugu

Eduard Vilde sündis 4. märtsil 1865. aastal, ta oli pärit mõisateenija perekonnast ja kasvas Muuga mõisas. Vilde oli eesti kirjanik ja diplomaat, kriitilise realismi algataja ning silmapaistev esindaja eesti kirjanduses. Tema peateoseks on ajalooliste romaanide triloogia "Mahtra sõda", "Kui Anija mehed Tallinnas käisid" ja "Prohvet Maltsvet". Hästi on tuntud draama "Tabamata ime", komöödia "Pisuhänd" ja romaan "Mäeküla piimamees". Aastatel 1878–1882 õppis Eduard Vilde Tallinna kreiskoolis. Aastate jooksul töötas ta erinevate ajalehtede toimetustes. 1905. aastal oli Vilde Tartus Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööliste Ühisuse loojate seas. Aasta lõpul pidi Vilde minema revolutsioonilise tegevuse tõttu maapakku, mis kestis 1917. aastani. Pärast veebruarirevolutsiooni tegutses ta aastatel 1917–1918 Estonia teatri dramaturgina. Aastatel 1919–1920 oli ta diplomaatilises teenistuses. Aastatel 1920–1923 oli ta Berliinis vabakutseline, alates 1923. aastast elas Tallinnas. Eduard Vilde suri oma kodus 1933. aastal ja ta oli esimene eesti kultuuritegelane, kes maeti Tallinnas Metsakalmistule. Kirjaniku auks on püstitatud mitmeid mälestusmärke ja tema järgi on nimetatud tänavaid, koole, kolhoose ja teater. Tegutseb Eduard Vilde muuseum ning antakse välja Eduard Vilde nimelist kirjandusauhinda.