Mälestise nimi Konstantin Türnpu (1865-1927) haud

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti helilooja, organisti ja koorijuhi hauaga.

Kirjeldus

Konstantin Türnpu põrm on Tallinna Metsakalmistule ümber maetud Kopli kalmistult 25. juunil 1951. aastal. Hauaplatsi suuruseks on 3.70 x 3.50. Hauatähis on punakast graniidist, lihvitud, ülaservast kaarjas hauatahvel mõõdus 0.33 x 0.48 x 0.06, millel on sisseraiutud tekst:
Helilooja
Konstantin Türnpu
13. VIII 1865
16. IV 1927

Asukoha kirjeldus

Konstantin Türnpu haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592772.4 y:549334.1 / B:59°28'11.35" L:24°52'12.84".

Ajalugu

Konstantin Jakob Türnpu (1864-1927) oli eesti helilooja, organist ja koorijuht. Ta õppis Tallinna saksa kreiskoolis ning asutas seal koolipoistest koori, mida ise juhatas. Aastail 1886-1891 õppis ta Peterburi konservatooriumis. Õpingute ajal juhatas ta Eesti Heategeva Seltsi koori. Seejärel täiendas end aastail 1891-1892 Berliinis koorijuhtimise alal. Türnpu sai koha Niguliste kirikusse organistiks ja Saksa Gümnaasiumi lauluõpetajaks, mõne aja pärast hakkas juhatama ka Niguliste segakoori ja saksa meeskoori "Revalier Liedertafel". Türnpu loomingu põhiosa moodustavad umbes 60 koorilaulu. Ta on kirjutanud ka mõned soololaulud ning tema loomingus on mitmeid isamaalaule, mida ta on kirjutanud enamasti ärkamisaegsete poeetide luulele. Türnpu suri 1927. aastal tuberkuloosi ning maeti Kopli kalmistule. Kui Kopli surnuaed nõukogude ajal hävitati, maeti K. Türnpu 1951. aastal ümber Metsakalmistule. Tema hauamonument (kujur J. Raudsepp) asetati Kloogale kodutalu parki.