Mälestise nimi Ants Lauteri (1894-1973) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti näitleja, lavastaja, teatrijuhi ja pedagoogi hauaga.

Kirjeldus

Ants Lauteri hauatähis on punakast graniidist risttahukakujuline kaarja ülaservaga hauasammas mõõtudega 50x34,5x9,5 cm. Tekst:
NSV LIIDU RAHVAKUNSTNIK
ANTS LAUTER
5. VII 1894 - 30. X 1973

Asukoha kirjeldus

Ants Lauteri haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592570.5 y:548994.1 / B:59°28'4.97" L:24°51'51.09".

Ajalugu

Ants Lauter (1894-1973) oli eesti näitleja, lavastaja, teatrijuht ja pedagoog. 1911. aastal lõpetas ta kooli ja temast sai kontoriametnik Mayeri vabrikus. 1913. aasta sügisel avati Estonia uus maja Shakespeare'i "Hamletiga", kus Ants Lauter mängis Fortinbrasi rollis. Ta jätkas teatritegevusega ka pärast seda rolli. Aastatel 1918-1928 esines Lauter paljudes rollides, enamasti peaosas. Ta mängis kaasa Vene Draamateatri etendustes, lavastas Pärnu Endlas ja Draamastuudios, tõlkis näidendeid. 1925. aastal, pärast Karl Jungholzi surma, sai Estonia draamatrupi juht ning 1930. aastatel ka õppejõud Eesti Teatrikoolis. 1949. aasta kevadel liideti Estonia draamatrupp Tallinna Riikliku Draamateatriga, mille peanäitejuhiks sai Ants Lauter. 1951. aastal sai Lauterist aga Vanemuise näitleja ja lavastaja. Eesti Teatriliit annab aastast 1975 välja Ants Lauteri nimelist noore näitleja ja noore lavastaja preemiat.