Mälestise nimi Riho Pätsi (1899-1977) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti helilooja, koorijuhi ja pedagoogi hauaga.

Asukoha kirjeldus

Riho Pätsi haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592854.8 y:549166 / B:59°28'14.08" L:24°52'2.24".

Ajalugu

Riho Päts (1899-1977) oli eesti helilooja, koorijuht ja pedagoog. Aastatel 1920-21 õppis ta Tartu Kõrgemas Muusikakoolis ja aastatel 1923-1927 Tallinna Konservatooriumis klaverit, kuid kõrgkooli lõpetas hoopis kompositsiooni erialal Artur Kapi klassis. Täiendas haridust Austrias, Saksamaal ja Itaalias. 1923. aastal alustas ta tööd Tallinna 21. algkoolis muusikaõpetajana. Aastatel 1940-41 ja 1944-50 töötas Tallinna Riiklikus Konservatooriumis, kus oli õppejõud, direktor ja dekaan. 1950. aastal Riho Päts arreteeriti ning viidi vangilaagrisse, kust vabanes aastal 1955 ja rehabiliteeriti 1968. aastal. Aastatel 1956-1971 oli ta Tallinna Pedagoogilise Instituudi õppejõud. Riho Pätsi helilooming on mitmekesine, ta kirjutas nii laste-, koori- ja soololaule, klaveri- ja viiulipalu kui ka orkestriteoseid ja muusikat näidenditele.