Mälestise nimi Mihkel Martna (1860-1934) haud

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Tuntud ajakirjaniku ja poliitiku viimane puhkepaik.

Kirjeldus

Tähis: Valgest marmorist kaarja ülaservaga hauatahvel moodus 0.25 x 0.42 x 0.03 sisseraiutud tekstiga.
Tekst: Dr. phil. h.c.
MIHKEL MARTNA
17. IX 1860 - 23. V 1934

Ajalugu

Maalermeister, ajakirjanik ja poliitik. Mihkel Martna sündis 17. septembril Läänemaal Mihkli kihelkonnas. Töötas maalrina, oli maalrite tsunfti meister. Koos Peeter Speegiga andis välja ajalehte “Uudised”. Oli hiljem Tallinnas ajalehe “Teataja” toimetuse liige ja trükikoja omanik. Osales 1905. aasta revolutsiooni sündmustes, oli selle tõttu mõnda aega vangis.
1905-1917 elas paguluses Soomes, Šveitsis, Saksamaal jm Euroopa riikides. Kuulus Eesti välisdelegatsiooni ja oli koos Jaan Tõnissoni ning Karl Menninguga selle juhatuses.
Asutava Kogu liige. I-V Riigikogu koosseisu liige. III ja IV kooseusu asejuhataja. Avaldanud hulganisti raamatuid, poliitilisi trükiseid, tema sulest pärinevad arvukad artiklid eestikeelses, aga ka soome- ja saksakeelses ajakirjanduses. 1930ndast aastast Tartu Ülikooli audoktor. Vabadusristi III liigi 2. järgu kavaler. Suri 24. mail 1934 Tallinnas.