Mälestise nimi Nikolai v. Glehni perekonnakalmistu

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Mälestise tunnus

Glehni lossi- ja pargikompleksi kuuluv haruldane ja väga omapärane maastikuarhitektuurikompleks, parun N. von Glehni perekonnakalmistu.

Kirjeldus

parun Nikolai von Glehn oli pisut ekstravagantne ja väga ettevõtlik inimene, kellest sisuliselt sai Nõmme linna asutaja. Suure romantikuna tuntud Glehn rajas Mustamäe nõlvale Hohenhauptina tuntud piirkonda suurejoonelise fantaasiapargi koos oma loss-elamu, palmimaja, mitmete kummaliste monumentide ja praktilise funktsioonita pargirajatistega. Mustamäe nõlva all olevasse allikasohu kujundas ta kanalite ja tiikidega looduspargi osa, kuhu muuhulgas kavandas perekonnakalmistu. Ainsad siia maetud surnud olid ilmselt N. von Glehni abikaasa ja hiljem tema poja noorelt surnud lapsed. Kalmistu-ala kujutas endast kivipiiretega tiikide ja kanalite ning sillakeste keerukat süsteemi, surnud maeti väikestele saarekestele. Saartele istutati haabu, kaski ja saarepuid. Paiguti valitseb alal Glehni-aegne pühalik-müstiline meeleolu siiani. Ala vahetus läheduses paikneb aednik-pargivahi elamu koos uhke ilutorniga, mis on eraldi mälestisena kaitse all.

Ajalugu

Matmispaik on rajatud 19. sajandi lõpus ning sinna on maetud Nikolai von Glehni abikaasa, kes suri 1896. aastal.

eraldi kehtestamata, ehk siis 50 meetrine maa-ala ümber mälestise