Mälestise nimi Linnus

Arheoloogia, Kaitserajatised, Linnus.

1) Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. 2) Maastikuliselt eristatav.

Kirjeldus

Järskude nõlvadega ca 800 m2 innamäe suurim kõrgus on 25,5 m. Läänest ja lõunast piirab seda Mädara jõgi, põhjast oja, ida küljest piirneb linnamägi sooga.
Indreko sõnutsi pidada linnamäe kaguküljel kusagil kivitrepp ja kivitee olema, mis üles mäele tõusevad. Linnamäest lääne pool on oja ja mäejalami vahel madalam vesine maalapp, mida rahvasuus "Linna aas" nimetatakse.

Asukoha kirjeldus

Linnamägi paikneb Pärnu maakonnas, Mädara külas, Liiva talu maal. See jääb Pärnu-Rakvere maanteest ca 300 m kagusse Mädara jõe vasakule kaldale.

Ajalugu

Varem olevat mäge kutsutud ka "Kirikumäeks" või "Punamäeks". Mäelt olevat leitud sütt ja palgiotsi. Mäe peal edelanurgas on auk, kus olevat kaevanud J. Jung ning üks üliõpilane. Leiti sütt ning rauast viie aasaga nõel. Linnamäge on kirjeldanud 1925. aastal R. Indreko. 1953. aastal tegi paigal prooviauke arheoloog, A. Vassar, kes tuvastas, et linnamägi oli kasutusel I at II poolel m.a.j.

Linnamäe asukoht ning selle kaitsevööndi ulatus märgitud KKT lisas skeemil 2.

Meedia

Mädara külas end Liiva talu heinamaal Mädara jõe ääres, 200 m jõesillast kagu pool asub järskude nõlvadega kuni 25,5 m kõrgune linnamägi, mille pindala on 800 m2 ümber. Läänest ja lõunast piirab linnamäge jõgi, põhjast oja, kuna ida poole jääb soo. Varem olevat seda kutsutud ka Kirikumäeks või Punamäeks. 1953. aasta proovishurfidest (A. Vassar) leitud vähese keraamika järgi otsustades oli see muistse väikemaakonna Alempoisi lõunaserval paiknenud linnamägi kindlustatud kohana kasutusel I a.t II poolel pKr (Lõugas, V., Selirand, J. Arheoloogiga Eestimaa teedel. Tallinn 1977. Lk 242).