Mälestise nimi Pirita sõjavangide kalmistu

Ajalooline II maailmasõjas elu kaotanud Saksa sõjavangide matmispaik.

Kirjeldus

Kalmistut ümbritsev piire on kombineeritud betoonpostidest ja nende vahel olevatest kahest horisontaalsest metalltorust. Kalmistu sissepääsuosa on lahendatud kolme lihtsa betoonpostiga. Kalmistu piiridest väljas asub sõjakalmistule viitav lõhutud maakivist tähis, millel on kõrgreljeefne poleeritud tekst. Kalmistualal asub kõrge puidust rist ühes graniittahvlitega, kus on kirjas hukkunute nimed, täiendava informatiivse tekstiga graniittahvel sissepääsu juures ning kolmest ristist koosnevad hauatähiste grupid mitmel pool kalmistualal. Kalmistu on heas korras.

Ajalugu

Esimene matus Pirita sõjavangide kalmistul toimus 1944. aastal ning viimane 1950. aastal. Nõukogude võimu käsul kõrvaldati 1957. aastal hauatähised ning sõjavangide kalmistu taastati 1996. aastal.