Mälestise nimi Lünettmaal "Salomoni kohus", J. Aken (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Raekoja lünettmaal kuulub Eesti profaanse barokk-maalikunsti tähelepanuväärsete näidete hulka

Kirjeldus

Õliga lõuendile maalitud poollünettmaal asetseb algsel kohal raesaali idaseina põhjapoolse võlviku lünetiväljal (kaar vasakul). Algne aluslõuend on kokku õmmeldud kolmest vertikaalsest lõuendilaiust, ümbrisraam uuendatud 1960- ndate konserveerimistööde käigus. Maalitud 1667. aastal portretist Johann Akeni poolt. (Tallinnas tegev alates, surnud Riias 1689). Vana Testamendi üks tuntuim kohtumõistmissteen “Kuningas Saalomoni kohus” on temaatikalt väga levinud uusaegsete raekodade pildiprogrammides. Maali eeskuju pärineb P. P. Rubensi samanimeliselt maalilt, mille järgi on 1629. aastal teostanud vaselõike Boetius Bolswert. Kompositsiooni vasakpoolses osas näeme troonil istuvat kuningas Saalomoni, tema ees valmistub timukas pooleks raiuma väikest poissi, kahe naise juuresolekul. Maalitud küpsetes säravas barokses värvigammas, valguse-varju sujuvate kontrastidega.

raesaali idaseina põhjapoolse võlviku lünetiväljal (kaar vasakul)

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1964. aastast

Aruanded

- Lünettmaalide seisundi kirjeldus. Ettepanekud nende konserveerimiseks. Tallinn 1998 (asub MKA arhiivis)
- Konverveerimistööde kaart. Tallinn 1999

Meedia

Piret Peensoo. Raekoda pühadeks uueks. Kaheksa lünettmaali taastamine vältab suveni. - Eesti Päevaleht 9.02.1999, lk 5.

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Johann Aken, Tallinn
Dateering: 1667
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali allosas alamsaksakeelne moraliseeriv värss:
Ob gleich hie Salomon ein Schweres Urthel fellet,
So wird dennoch kein Theil mit unrecht überschnellet.
Et kompt vielmehr auss Licht, wer recht die Mutter sey
Das Kindt bleibt ungezweyt, der Streit geleget bey
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maal konserveeriti 1923 aastal kunstnik Johannes Greenbergi poolt, 1960-1962 konserveeriti E. Põllu poolt ja asetati oma algsele kohale 1964. aastal. Ennistuskoja “Kanut”poolt konserveeritud 1999. aastal