Mälestise nimi Maal «Püha Kristoforus», 17. saj. II pool (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui heatasemeline ja Eesti kirikuis harva süzheega maaliteos 17. sajandist

Kirjeldus

Õlimaalil on kujutatud jõekaldast ülesastuv atleetliku kehaehitusega, vuntside ja piiratud habemega, vöötatud nahkvestis ning punase lehviva mantliga drapeeritud mees, kes kannab turjal lokkispäist lapsukest. Figuure kroonib mehe vasakus käes oleva kepi rohetav palmivõra kujuline tipp. Taamal vasakul külamajad puudesalus, mehe jalge vahelt paistmas valev linnasiluett kaugelt eemalt. Enamiku pildipinnast täidab pilvisevõitu taevas. Traditsiooniliselt on mehena, kes kannab lapsukest – Kristust - turjal, käes hoides lehtinud keppi, kunstis kujutatud püha Kristoforust.

pikihoones idast teise piilari põhjaküljel

Ajalugu

Muinsuskaitse all 1929. aastast (reg. nr. 316), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 46

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: Albrecht Hembsen, Tallinn
Dateering: 17. sajandi keskpaik, 1632?
Mõõtmed: 101x70 cm, koos raamiga 117,5x94,5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali keskel paremas servas taeva foonil punase värviga poolloetavad initsiaalid T. v.H. (?И) või T ja M ja numbrid 16 3 2. tagaküljel alusraamile pliiatsiga kirjutatud "Puhastatud ja väikselt restaureeritud 1965.a märts 23. päeval Ev. Rõigas".
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maalipind määrdunud, tumenenud, üleni krakeleerunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): M. Lumiste on 1980 maali atribueerinud tundmatule, oletatavasti Tallinna meistrile. Eesti kunstiajalugu I seostab nii maali Albrecht Hembseniga (sünd. Lüübekis 1625, Tallinna kodanik 1647. aastast, surnud 1657).
Maal on mustaks värvitud, nöörvööga kujundatud nikerdraamis (raamiliistu nurgadiagonaal ca 15 cm); profiill-liistud kullatud (tuhmunud, kulunud). Raami tagakülje klotsid hoiavad lõuendit kokku puutumast kiviseinaga. Maali on restaureeritud 1933. aasta paiku. Vajab puhastamist ja, võimalik, värvikihi kinnitamist.