Mälestise nimi Maal «Lutheri ja Melanchtoni kaksikportree», koopia L. Cranachi järgi (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui tundmatu kunstniku koopiamaal nimeka saksa renessansskunstniku teosest.

Kirjeldus

Tundmatu kunstniku poolt renessanssmeister Lucas Cranach vanema (1472 – 1553) teose järgi maalitud “Martin Lutheri ja Philipp Melanchthoni kaksikportree”.
Poolportreena on maalil kujutatud usupuhastuse algataja Martin Luther vasakul ja reformatsiooni kaastegelane Philipp Melanchthon paremal pool, teineteisega küljetsi seisvatena. Lutheril on käes raamat; Melanchthoni käed on rinnajoonel põimitud. Nägude joonel jääb figuuride vahele monokroomsena maalitud Ristilöödu.

idast teise piilari idaküljel

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 315), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 53.

M. Lutheri ja P. Melanchtoni kaksikportree. Restaureerimise aruanne. Tallinn 2006. (MKA arhiiv)

Materjal: lõuend, õli.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kunstnik (Lucas Cranach vanema järgi)
Dateering: 16. sajandi II pool või lõpp(?)
Mõõtmed: koos raamiga 86, 5 x 109 cm, maali valgusmõõt 73, 8 x 94, 5 cm (M. Lumiste, 1980); laius (alusraamilt) ca 100 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Laiguti esinevad ülemaalingud (retušeeringud) nähtavad, ka on maalipind vähesel määral tumenenud ja lõuendil paar väiksemat mõlki (vajutusjälge).
Restaureeriti 1933. aastal: dubleeriti uuele vabrikulõuendile, vahetati alusraam.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maal on lihtsas uuemaaegses raamis, kaetud musta õlivärviga, profiilliistud - pronksvärviga. Raamil näha naelaauke jm. kahjustusi.