Mälestise nimi C. Wrede hauaplaadi fragment abielupaari kujutisega, 17. saj. keskpaik (paas)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat barokiajast 17. sajandist.

Varabarokse hauaplaadi katke raudrüüs härrasmehe ja daami reljeefsete poolfiguuridega.

Asukoha kirjeldus

Asukoht sekundaarne. J. M. Litschio inventeerimisplaanil 1742. aastal on C. Wredele kuuluv hauakoht Nr 65, mis asus algselt lõunalöövis kesksamba lõunakülje ees põrandas. Sellest plaadist on säilinud numbriga katke lõunalöövi läänetravees, edelasamba lääneküljel. Plaadikatke on sarnase stiiliga ja kuulus arvatavasti siinvaadeldava plaadi alaosa juurde. (?) Praegu asub pikihoone kesklöövi lääneseina ääres põrandas (orelile viiva trepi all, osaliselt sellest varjatud), pööratud 180°. Vt. Lisa – asendiplaan: nr 31.

Muinsuskaitse all alates 1926. ja 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr 112.

Vaiksoo, R. Tallinna Toomkiriku hauaplaadid, 2003. TLPA MO arhiiv n 12 s 366.

Kirjandus

Mäeväli, S. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Tallinn: Morgan Stuudio, lk 26: Tumba pealisplaadil on kujutatud mees ja naine. Taolise kujundusega plaadi katkeid leidub ka kesklöövis orelivääri all. Seal on põrandas lahkunute ülakehaga C. Wrede poolik plaat 17. sajandist ja alakehadega Wrangeli plaadikatkend samast ajast ning pisut vanemast ajast kivi nr 25 rüütli kujutisega, mille juures Taube vapp ja veel mõned fragmendid. Eeldatavasti ei ole need plaadid kunagi hauatumbal asunud, vaid ongi paiknenud põrandas. Praegusesse asukohta on nad sattunud peakiriku põranda remontimisel peale tulekahjut 1684. aastal.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: anonüümne Tallinna meister
Dateering: umbes 1667
Mõõtmed: fragmendi laius 244 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti kulunud, murenenud, jalutsipool hävinud (M. Lumiste, 1970).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): säilinud on hauaplaadi ülemine osa, millel on kujutatud raudrüüs mehe ja daami poolfiguurid (algselt olid kujud täispikkuses). Figuurid kujutatud palves kokkupandud kätega. Nende peade vahele on raiutud kaks lopsakat pahmikvoluudist ääristatud vappi. Vasakpoolne kuulub Wrede perekonnale, parempoolne Taube perekonnale. Hauaplaadi külgedel on osaliselt veel säilinud kannelüüritud pilastrid. Tõenäoliselt kuulus hauaplaat parun Caspar Wredele, kes maeti Toomkirikusse 27.02.1667. Tema abikaasa oli Sophia Taube. 17. sajandi inventeerimisnumber puudub. Stiililt kuulub hauaplaat varabarokki.