Mälestise nimi Saka mõisa peahoone, 19. saj

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Piirkonna historitsitliku härrastemaja näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Historitsistlik, liigendatud kivihoone, kaetud lameda kelpkatusega. Hoone kahekorruseline + sokkel. Omab kolmekordse väljaehituse, kolm fassaadi aga keskrisaliite. Hoone pargi poolsel küljel lahtine terrass, mille kõrget põrandat kannavad lameda kaarega soklikorruse kaaristu. (Mõisate esialgne ülevaade, 1977)

Ajalugu

Ehit. 19.s. 80-ndatel aastatel. Viimane Saka mõisaomanik oli Hermann Löwis of Menar, 1941.aastal sõitis omanik Saksamaale. Pärast sõda kasutati hoonet sõjaväe ja pioneerlaagri vajadusteks. Peale seda seisis hoone peremeheta ning oli huligaanide lõhkuda. 80- ndatel aastatel ehitas hooned ümber nõukogude piirivalve. 2002.aastal läks härrastemaja eravaldusse.(Mõisate seisukorra hinnang, 1977; pargiankeet, 2002)

Meedia

28.03.2003 - Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) eraldas 4,1 miljonit krooni regionaalarengu projektideks

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) Regionaalarengu Agentuuri finantskomitee tegi neli rahastamise otsust kogumahus 4,1 miljonit krooni.

Infrastruktuuri arendamise toetuse raames eraldas komitee 1 463 091 krooni Põhja-Eesti Pankranniku Külastuskeskuse infrastruktuuriobjektide rajamiseks ning 716 475 krooni Jõgeva linna tööstuspiirkonda ühendava Jaama tänava rekonstrueerimiseks.

Põhja-Eesti Pankranniku Külastuskeskuse rajamisega seoses arendatakse Saka mõisahoonetekompleksi: ehitatakse Saka piirkonna vee- ja kanalisatsioonisüsteem, rekonstrueeritakse side- ja elektrivõrgud ning rekonstrueeritakse küttetrass. Kompleksi esimese rajatisena valmib 2003. aasta juulis ehitusjärgus olev 65-kohaline Saka Cliff Hotell. Taotluse esitas Net Systems OÜ. Täpsem info finantseerimisotsustest:
Kalle Talviste
finantskomitee esimees