Mälestise nimi Aa mõisa viinavabriku vare, 19.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aa mõisa viinavabriku vare on Eesti põhjaranniku ühe vanema ja esinduslikuma mõisaansambli olulise majandushoone iseloomulik näide, mis iseloomustab mõisaaegset põllumajanduslikku tootmistegevust.

Kirjeldus

Tegemist on kahekorruselise, suure, mitmete väiksemate kõrvalkorpustega ja paekiviseintega ehitisega. Hoone algupärane maht on küll säilinud, kuid hoone on varemeis.

Asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Aa mõisaansamblisse, mis asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Viinavabriku varemed paiknevad Aa mõisa territooriumil.

Viinavabrik on ehitatud 19. sajandil ning see on kuulunud Aa mõisa majandushoonete kompleksi.