Mälestise nimi Kreenholmi direktori Schowcrossi elamu, 1875

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eestis vähesena säilinud, ja ühtsena kavandatud, tootmis- ja elamiskompleksi (asula ) osa.
Historitsistlikus stiilis juhtkonna elamu silmapaistev näide töölisasulas.

Kirjeldus

2-korruseline neorenessanss-stiilis puitelamu. Tänavapoolses osa eendub peasissepääsu eeskoda ja jõepoolses veranda rõdu-terrassiga selle peal. N-küljel on veel abiruumidetiib. Välisvooder on sellel küljel kitsastest, teistel laiadest servatud laudadest. Kujundus (rustikaliseenid, profileeritud karniis hammaslõikega, veranda pilastrid, aknaraamistused) imiteerib kiviarhitektuuri vorme. Rõduterrassi friisivöö ja malmpostikesed on kaunistatud pitsilise malmvaluga. Peasissepääsu varikatuse konsoolid on kunstsepistöö. (EA)

Ehit. 1875 arh. R.Heinrichsen. Pärast II maailmasõda jaotati mitmeks korteriks. (EA)