Mälestise nimi Purskkaev Narvas bastionil "Pax", 20.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Rajatis, Purskkaev, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Silmapaistev näide linnaruumi skulpturaalsest rajatisest.

Kirjeldus

Purskkaevul on betoonist basseiniosa, mille paikneb malmist skulpturaalne osa, mis kujutab kolme poissi.

Ajalugu

Pärast Narva välja arvamist kindluslinnade nimistust 1863. aastal tuli nii bastionidele kui ka militaarsel otstarbel kasutatud maa-aladele anda uus funktsioon. Victoria bastioni pealne ning sellest lõuna poole jääv ala sobis oma jõeäärse asukoha ning kenade vaadetega hästi puhkealaks. Pargiks heakorrastatud ala hõlmas Victoria bastioni ning sellest lõunase jääva Paxi bastioni pealse ala. Nende ühenduslülina rajati piki bastionidevahelist kurtiini allee, mis kulges lõuna pool edasi kuni 1875. aastal ehitatud Hahni trepini. Alled hakati kutsuma Pimeaia bulvariks, Paxi pealset pargiala Väikseks Pimeaiaks (kutsutud ka Lastepargiks). Kõnealune fontään paiknebki nn. Väikeses Pimeaias ning on sellel kohal teine purskkaev. See on paigaldatud eelmise purskkaevu kohale enne II maailmasõda ilmselt 1930. aastate alguses. Kolme poisslast kujutav skulpturaalse keskse tüvega purskkaev restaureeriti 2014. aastal.