Mälestise nimi Antsla linnuse säilmed, 15 saj.

Seisund: hävinud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võru maakonna vaneminspektor, Tõnis Taavet

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Piirkonna 16.s. tüüpiline kaitseehitis.

Kirjeldus

Tugines veekaitsele, olles ümbritsetud kolmest küljest paistiigi ja O poolt vallikraaviga. Hoonestus on hävinud, vaid üksik silindervõlvidega kelder võib pärineda linnuse ajast. Linnuseplatoo kuju põhjal on oletatud siin kastell-linnust. (EA)

Ajalugu

Üks Tartu piiskopkonna S-piiri kaitseks püstitatud linnustest, mis kuulus v. Uexküllidele. Vanim teade 1588 valli ja müüri ehituse kohta. 1600 vallutsid selle rootslased, 1601 poolakad ja1602 taas rootslased. purustati arvatavalt 1602. 19.s. algusest on teade laskeavadega varustatud väravaehitisest.

Vastavalt kultuuriministri käskkirjale 28.03.2007 nr 144. Vt lisatud kaardimaterjali.