Mälestise nimi Kantsel, L. v. Maydell, V. I. Demut-Malinovski, 19. saj. (paas, marmor, pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Looduskivi, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Kantslil on oluline koht Eesti kauneima hilisgootistiilis kujundatud s.o. Oleviste kirikuinterjööri tervikluses. (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

Kantsel koosneb poleeritud madalreljeefse väätornamendiga kaunistatud seitsmetahulisest, ülespoole laienevast hallist graniitsoklist, Orgita dolomiidist väljatahutud kuue-tahulisest korpusest ja selle kohal kõrguvast kuuetahulisest dolomiidist kõlaräästast. Korpuse nelja tahku kaunistavad kõrgreljeefsed evangelistide sümbolid: N-poolt alates teisel tahul on tiivuline kotkapea - evangelist Johannese sümbol; kolmandal on tiivuline inglipea - evangelist Matteuse sümbol; neljandal on tiivuline lõvipea - evangelist Markuse sümbol ja viiendal tahul on tiivuline härjapea - evangelist Luukase sümbol. Külgmistel tahkudel seina ääres plastilisi reljeefe ei ole. Korpuse üla- ja alaäär on jõuliselt eenduv ja kaunistatud ornamentaalse rippdekooriga. Kõlaräästa profileeritud välisserva üla- ja alaäärel on kaare- ja ristikuleheristi aþuurne rippdekoor. Kõlaräästa peal on ažuurne tabernaakel, mille tipus taas ažuurne ornamenteeritud rist. (L.Krigoltoi, 2001). Kõlaräästas ja tabernaakel valmistatud dolomiidist (E. Kangor, 2016)

Asukoha kirjeldus

koori ja pikihoonevahelise N-piilari W- küljel. Kantslisse pääseb piilarisse raiutud treppikäigu kaudu koorist

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1973 - oli obj. nr. 161

Materjal: dolomiit, graniit, puit, metall.
Tehnika: raidtehnika, tisleritöö, nikerdatud.
Autor, valmistamise koht: Friedrich Ludwig von Maydell (kavand), Johann Gottfried Exner
Dateering: 1828 (kavand), teostus 1839(?)
Mõõtmed: korpuse üldh koos jalaga - 303 cm, korpuse h - 130 cm (ilma sekundaarse puitkatteta ülaäärel); tahud 82x60 cm, reljeefsus 12 cm. Jala l - 175 cm. Sokli h - 85 cm, tahu l - 43 cm.(L.Krigoltoi, 2001)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Korpuse dolomiidist jalaosa N-küljel akantuselehtede vahel graffiti "R. T. 1876 den 20 October" (E. Kangor, 2016).