Mälestise nimi Linnamäe mõisa peahoone, 19. saj II pool

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Piirkonna ajastu tüüpilise härrastemaja näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Suur, kahekordne eklektiliselt historitsitlik, krohvitud kõrgel soklil kivihoone, kaetud lameda viilkatusega. Räästakarniisi all ümbritseb kogu maja kitsas profileeritud vöö, sama ka korruste vahel. Esifassaadi kolmnurkviilus paiknev suur raidkivist Maydell´ide vapiplaat. Aknad ümbritsetud kitsaste krohviraamistusega. Akende kohal profileeritud murtud ehisfrontoonid.

Eraldati ühtede andmete alusel Vaabina mõisast 1748. paiku.
1835.a. sai mõis von Maydellide omandiks. Viimane omanik 1906. a parun Eduard Maydell. 1920. a mõis riigistati, 1921. a jagati ära. 1967. a asus siin Antsla Tarbijate Ühistu kauplus. Pikka aega olid mõisahoones sidejaoskond, raamatukogu ja sovhoosi osakonna kontor. 1993/94. aastast on mõis eravalduses.
Praegune peahoone valmis 19.s II poole keskel.