Mälestise nimi Maal "Kolgata", Fr.Bauerle, 1817 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Maal on muinsuskaitse alla võetud seoses selle ajaloolise ja kunstiväärtusega.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1928. a. (reg. nr. 103); alates 1973. a., vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 691.
Maal sattus 1979. aastal varguse ohvriks, kuid saadi tagasi ja oli kuni aastani 1983 deponeeritud Tartu Ülikooli Klassikalise Muinasteaduse Muuseumi.
1990. aastail asus maal Eesti Riikliku Kunstimuuseumi restaureerimisosakonnas ja EELK Konsistooriumis.

Materjal: õli, lõuend.
Autor, valmistamise koht: Fr. Bauerle, Dorpat
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali tagaküljel on signatuur: Gemalen v. Fr. Baeuerle 1817,
in Dorpat.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kristuse ristilöömist kirjeldavad Uues Testamendis kõik neli evangelisti (Mt 27,31 jj.; Mk 15,21 jj.; Lk 23,26 jj.; Jh 19,17 jj.), aga need jutustused erinevad üksikasjades märgatavalt. Maali autorit on inspireerinud kirjakoht Johannese evangeeliumist: “Aga kui nad tulid Jeesuse juurde ja nägid, et Ta on juba surnud, siis nad ei löönud katki Tema sääreluid, vaid üks sõdur torkas piigi Tema külje sisse ning kohemaid väljus verd ja vett.” (Jh 19, 33-34). Maali keskmes on kujutatud ristile naelutatud Kristust, kellelt on ära võetud riided ja kelle pea kohale on kinnitatud silt lühendiga INRI – Juutide Kuningas. Kristuse risti jalamil on kujutatud piigiga Tema külje sisse torkavat sõdur ja kolm naist – Jeesuse ema Maarja, Ta tädi Maarja, Kloopa naine ja Maarja Magdaleena. Taustale on maalitud pilvine taevas ja vasakul eemal – Jeruusalemma linna hooned. Maali koloriidi moodustavad peamiselt värsked pruunid ja hallid värvitoonid. Kasutatud on arhailisi maalimisvõtteid.
Teost raamistab maalitud mustririba, tegelikuks raamiks on tume puitliist.
Asukoht: kiriku lõunaseinal.